A projektről - Plastic Free Heroes

Direkt zum Seiteninhalt
A projektről
 A 21. századi kompetenciák fejlesztése kutatás-alapú tanulás és társadalmi aktivizmus révén
A tudományos és technológiai fejlődés gyorsan átalakítja a közösségeket az egész világon, ösztönözve az innovációt és lehetővé téve új módszerek kirolgozását a polgárok életszínvonalának javítására. Az oktatók számára elengedhetetlen, hogy a hagyományos oktatási megközelítésektől az innovatív és aktív tanulási gyakorlatok felé mozduljanak el, hogy felvértezzék a hallgatókat az úgynevezett 21. századi készségekkel (úgymint analitikus érvelés, komplex problémamegoldás, csapatmunka, tudományos és technológiai műveltség stb.), amelyek nélkülözhetetlenek gyorsan változó világunkban.
Ebben az összefüggésben a PLASTIC FREE HEROES projekt innovatív, tapasztalati tanulást kínál, amely a műanyag-felhasználás problematikáját bemutató tananyagra épít annak érdekében, hogy a tanulók ne csak a tényeket tudják megtanulni, hanem a problémamegoldásra és a kritikus gondolkodásra is képesek legyenek, amit később alkalmazhatnak a valós helyzetekben is. A műanyag mint hatékony tanulási kontextus kiválasztása a következő tényezőkre épül:
  1. A műanyaghulladék globális probléma, amely riasztó mértékben károsítja a környezetet, és veszélyt jelent az emberi egészségre.
  2. A műanyaghulladék megfelelő kontextust kínál a különböző tantárgyakon átnyúló készségek (úgymint vállalkozói logika, kritikus gondolkodás, környezetvédelmi állampolgárság stb.) fejlesztésének többféle tudományág tanításával párhuzamosan, mint például a STEM, közgazdaságtan, IKT és társadalomtudományok.
  3. Jelen van a legtöbb ember mindennapjaiban, és a diákok ismerik a témát, ezért számukra nem jelent gondot a személyes kapcsolódás, korábbi tapasztalataik felhasználása, valamint a célzott és élménydús tanulás.
A PLASTIC FREE HEROES fő célja egy innovatív oktatási csomag kidolgozása a műanyaghulladék témájában oktatáshoz és tanuláshoz, amely két innovatív eredményterméket tartalmaz:
    • A PLASTIC FREE HEROES tanterv, amely magában foglalja a műanyaghulladék-csökkentést és az újrahasznosítást bemutató tananyagokat.
    • A PLASTIC FREE HEROES Tanári továbbképzési források és online tanfolyamok.
A javasolt tananyag célja, hogy a következő generációt a műanyag fenntarthatóbb és felelősségteljesebb felhasználására ösztönözze, és lehetővé tegye, hogy a diákok az iskolákban a műanyaghulladékkal szemben aktív fellépést kezdeményezzenek. A tanári továbbképzési csomag fejleszti a tanárok kompetenciáit az innovatív tanítási gyakorlatokban, mint például a kutatás alapú tanulásban, ezáltal reagálni tudnak majd a 21. századi kihívásokra.
Disclaimer of liability: This project has been funded with support from  the European Commission. The authors are solely responsible for the  content of this publication; the Commission is not responsible for any  use which may be made of the information contained therein.

Zurück zum Seiteninhalt